Därför får vi aldrig tillåta oss att det händer igen.


”Förintelsen kunde ske för att en viss grupp av människor avhumaniserades, och för att vanliga människor teg för att inte stöta sig med makten.​ Låt oss inte glömma och låt oss stå upp för de människor som idag avhumaniseras på olika sätt!” https://www.facebook.com/manniskovarde.se/

Men just för att det råkar finnas dessa så enfaldiga individer och som, trots all den samlade dokumentation som finns genom alla de böcker som har skrivits om förintelsen, de filmer som har producerats, bildbevis inte minst från nazisternas egna arkiv, och inte minst de från som själva upplevde de fasor och grymheter som utspelade sig i nazismens koncentrations och dödsläger, vars liv bär vittnesbörd om vad som hände, detta främst genom att det fortfarande finns en skara kvar av dem som fortfarande är i livet och som därför genom sina liv bär kanske det starkaste vittnesbördet om denna så fasansfulla tid och som saknar motstycke i den mänskliga historien, så förhindrar det inte somliga till att man vill ta udden av det hela, genom att man, mot bättre vetande, förnekar denna så mörka period kring vad det var som då hände.

Men så är det just dessa som har befattat sig med att syssla med sådant som undergräver all trovärdighet för dem och som det sista man kan göra är att ta dessa individer på allvar, som genom att de förnekar de brott som ägde rum, som har lagt en grogrund för att det som då hände och som övergår allt mänskligt förstånd, där den episka frågan hur till synes helt vanliga, normala människor kunde begå dessa så fruktansvärda illgärningar mot andra människor, så är det omöjligt att avfärda tanken på att det som då hände, det kommer att i sinom återupprepa sig.

6 kommentarer på “Därför får vi aldrig tillåta oss att det händer igen.

 1. Ja, det är ett mycket mörkt kapitel i den mänskliga historien. Därför så oerhört angeläget att de som både förringar och som till och med förnekar det som hände inte får sista ordet.

  Gillad av 1 person

 2. Det är så otroligt viktigt att vi inte glömmer. Det Kristallina skriver berör mig starkt: alla var överlevare eller vittnen. Jag har besökt både Sachsenhausen och Theresienstadt och det är skakande minnen, fotona vill jag inte ens plocka fram och titta på nu. Jag har också känt människor med nummer tatuerat på armen men de har aldrig nämnt vad de varit med om. De var överlevare och ville gå vidare. Men jag har träffat andra som har tagit som uppgift att berätta om det de upplevt för att yngre generationer ska förstå vidden av det hela och se människor bakom det som står i historieboken.

  Gillad av 1 person

 3. Ja, det är sant. För det första har Hitler länge jobbat på Judarnas ”image”. När de blev hämtade trodde den vanliga människan att de skulle tvångsarbeta. Det tog ett tag innan det gick upp för folk vad som verkligen hände.
  Då hade politikerna sett till att sprida så mycket rädsla bland befolkningen att de flesta blundade för att överleva. Många som skyddade judarna hamnade också i gaskammaren. Det är långt ifrån alla som klarade både sig själv och de gömda judarna, handikappade o.s.v. Det är bara ett fåtal som klarade sig.

  Gillad av 1 person

 4. Vet att det här är ett känsligt ämne för många, det är trots allt bara en generation tillbaka i tiden det handlar om. En sak som jag ofta har lagt märke till när jag studerat i ämnet är och som känns mycket skrämmande, det är att det flesta tyskar visste om att judarna blev deporterade, men alla tycks det som att de inte kände till vad det var som väntade på dem när de kom fram till sin slutdestination. Men sen fanns det ju även de som med risk för sitt eget liv skyddade judar undan förintelsen.

  Gillad av 1 person

 5. När jag växte upp var alla vuxna i mitt liv överlevare och/eller vittnen. De berättade mycket och ibland gömde jag mig för att de slutade prata när jag som barn dök upp. Blir väldigt upprörd när jag träffar folk som förnekar det som hände.
  Du skrev: ”vanliga människor teg för att inte stöta sig med makten”. Jag hade skrivit: ”vanliga människor teg för att överleva och för att skydda familjen”.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s